Súnion School

A+ Award in “Arquitectura de Edificios
para la Educación”, 2010

Barcelona, Spain


The educational project of the Súnion School is based on three main principles: the sense of the respect, the capacity of self-concentration, and the constitution of a community. These three starting points are translated, on the one hand into a visual connection between the various built volumes, and on the other hand into a maximal transparency between the various workspaces: classrooms, “seminars” (places for exchange), or offices.

An operational principle of corridor-cupboard organizes the circulation spaces. At every floor, facing the street, wooden boxes have been disposed, thought as places of informal exchanges between students. The driving ideas of the project – the active circulations and the areas of exchange – constitute the vertebral column of a dynamic proposal, enriching the school and favoring the creation of spaces of contact. At the same time, the will to give every floor a specific point of interrelation and information exchange between the students and the teachers, generates a distribution organized around a central compact core, made up of seminar rooms and offices.

The access to the school was thought as an extension of the public sidewalk space. This space, which works as a private participatory space (pps), an extension of the public space (ps), is developed on a double height stressing the process of accessing the school and providing it with an urban scale.


Barcelona, Spain ● Development : School Súnion, Generalitat de Catalunya ● Team : Structure : BOMA, Engineering : PGI, Economist : GQS ● Program : School ● Surface of the rehabilitation : 4.502,00 m2 Surface of the extension : 1.638,00 m2. Total : 6.140,00 m2 ● Budget : 5.731.466,00 euros. Ratio : 933 euros/m2 ● Phase : Delivered in 2016 ● Photographer : Adrià Goula.


Related News